T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / ORTAHİSAR - Kutlugün Ortaokulu

Tarihçe

Kutlugün Ortaokulu Tarihçesi

Köyümüzde okul yapımının tarihçesi oldukça yakındır. O zamanın çocukları , köyümüzün muhtelif semtlerindeki okullardan , Dolaylı , Yeşilbük, Düzalan ve Trabzon'a okumak için bin bir güçlüklerle gidip geliyorlardı.

Bu soruna bir çözüm bulmak için Orta mahallenin Trabzon-Erzurum yolu kenarında, köyümüz halkından Sabri YETİM'e ait altı han üstü 2 odalı binayı, geçici olarak eğitim- öğretime tahsis etmesi, halkı yeni bir okul yapımına teşvik etmiştir. 1956-1958 yıllarında bu binada çocuklarımızın öğretimi sürdürülürken zamanın muhtar ve ihtiyar heyeti , ilgili mercilere müracaatı ile okul isteminde bulundular. Köyümüzün okul ihtiyacı öncelikle kabul edilerek , yer tespiti yapılıp uygun yer olarak Kutlugün Köyünün Buluga Mahallesi seçildi.

Yukarıda adı geçen binada eğitim öğretim sürdürülürken 1957 yılında yılın da başlayan yeni okulumuzun yapımı 1959  da bitmiş olup aynı yıl içinde  öğretime başladı. Ancak okul yapımı için seçilen yer ve mahallenin heyelan bölgesi olduğundan uzun yıllar ihtiyaca cevap veremeyip 19 yıl gibi kısa sürede okulumuzda tehlikeli çatlaklar ve kaymalar belirdi. Bu nedenle durum ilgililere bir raporla bildirildi. Keşfe gelen komisyon heyeti , "okulda eğitim-öğretim yapılmasında sakınca vardır ; derhal okulun boşaltılması gerekir." diye rapor verdi ve 1978 yılında okulun tahliyesine karar verildi. Bu nedenle geçici olarak köyümüzün kahvehaneleri 2 yıl için kiralanarak eğitim- öğretime açıldı ve 1980 yılına kadar böyle idare  edildi. Bu arada yeni bir okul yapımı için 1978 de köyün orta mahallesinde köyün vakfı olan 2440 metre karelik arsa üzerinde 4 sınıflı planlı bir okul yapımına başlandı. Okul yapımı 2 yıl sürdü. Netice olarak 05/04/1980 yılında yeni okulumuza kavuştuk. Halen bu okulda eğitim-öğretimimizi sürdürmekteyiz. 2012- 2013 Eğitim Öğretim Yılından itibaren okul dönüşümleri çerçevesinde  ilkokul ve ortaokul olmak üzere iki ayrı binada eğitim ve öğretime devam etmekteyiz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.10.2013 - Güncelleme: 28.09.2022 10:21 - Görüntülenme: 575
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
Kutlugün, tarihçe,